Kittelbloem thee wordt ook wel vlindererwt bloesem, butterfly pea of blauwe thee genoemd. Het zal je dan niet verbazen dat de kleur van deze thee blauw is! De bloemetjes bevatten een natuurlijke blauwe kleurstof welke vrijkomt zodra je er vloeistof aan toe voegt. Deze thee wordt veel gedronken in Zuidoost Azië, waar ze het meestal als iced-tea serveren. Als je het heel strikt bekijkt is het drankje gemaakt van deze bloem geen thee, aangezien we alleen de blaadjes van de ‘thee plant’ (oftewel: Camelia Sinensis) officieel thee mogen noemen. Maar goed: het is dus in feite een soort kruidenthee gemaakt van gedroogde bloemen. En vanaf nu zullen we het gewoon thee blijven noemen 😉

Toepassingen van kittelbloem thee

Doordat de thee zo’n mooie natuurlijke kleurstof afgeeft wordt deze bloem ook veel gebruikt bij het kleuren van voeding. In Thailand maken ze er bijvoorbeeld knalblauwe sticky rice mee, maar je kunt het ook gebruiken om gebak mee te kleuren. En wat dacht je van een blauwe cocktail? Veel beter dan het gebruik van een chemische siroop of kleurstof, toch? Bovendien heeft vlindererwt bloesem nog een hele toffe eigenschap: zodra je citrus aan het drankje toevoegt kleurt deze van blauw magenta! Dat geeft nog eens een tof ‘wauw-effect’ op een feestje!

Biologische kittelbloem thee

De bloemetjes van de kittelbloem groeien vrij gemakkelijk in bepaalde gebieden en zijn daarom goed biologisch te telen. Onze Happy Day Thee bestaat uit 100% gedroogde biologische vlindererwt bloesem.

Is kittelbloem thee gezond?

Eigenlijk kunnen we niet anders dan iedereen aan te raden regelmatig een flinke kop thee te drinken. Thee heeft veel gezonde eigenschappen en geen calorieën. Met kittelbloem thee is het niet anders. Er wordt zelfs gezegd dat er diverse geneeskrachtige eigenschappen aan deze bloem toegeschreven kunnen worden. In ieder geval bevat vlindererwt bloesem veel natuurlijke antioxidanten. Bovendien zou het een positief effect kunnen hebben op de gezondheid van je huid en haar. Eigenlijk is er dus geen reden om niet regelmatig een kopje van deze thee te zetten! Serveer met limoensap en verwonder je elke keer weer over de magische kleurverandering die plaatsvindt in je glas. De smaak van kittelbloem thee is trouwens wel een beetje apart. Het heeft iets aards, sommige mensen zeggen dat het een beetje smaakt naar spinazie. Maar als iced-tea in combinatie met limoensap en wat honing is het een heerlijk verfrissend zomerdrankje!